6 de gener del 2014

Sherlock Holmes detective assistant

Aquests dies de Nadal he pogut aprofitar les vacances per jugar a diversos jocs, de taula i de rol. Un d'aquests va ser Sherlock Holmes Detective Asesor.


En aquest joc ens posem en la pell d'un grup de detectius, que formen part dels anomenats Irregulars de Baker Street i investiguem un assassinat de manera paral·lela a en Sherlock Holmes. 

El joc te una mínima fase de preparació, on despleguem un mapa de Londres i posem a la taula un seguit de diaris que ens poden aportar informació. A partir d'aquí, per torn, cada jugador visita una localització relevant al cas, on s'obtenen pistes que ens ajudaran a resoldre el cas. Fora d'això el joc no te taulell, ni cartes, ni daus i el mapa es més per fer ambient que un altra cosa. L'única cosa que necessitarem serà paper i llapis per fer un registre de les localitzacions visitades i les pistes que trobem.

Els components del joc, Una guia de localitzacions, un mapa de Londres, un grapat de diaris i el llibre de casos on trobarem les pistes per les nostres investigacions.
Aquest joc vam jugar en mode cooperatiu, pero es pot fer de manera cooperativa, on cada jugador fa la seva investigació, en lloc de compartir pistes i teòries com fariem en el joc cooperatiu. Independentment de com juguem, quan creiem que tenim el cas resolt, es contesta un questionari amb preguntes relacionades amb el cas, quantes més en resolem, millor puntuació obtindrem. Val a dir que ens em d'afanyar en trobar la informació, dons quantes més localitzacions visitem, més ens penalitzaran a l'hora de calcular punts.

Un cop resolt el cas es sumen els punts. En el joc cooperatiu cal comparar la nostra puntuació amb la del mestre Holmes, guanyant si aconseguim superar al mestre, cosa que es força difícil.

Aquest joc, malgrat que Edge l'ha publicat recentment en castellà, no es pas nou, sinó que va ser publicat originalment l'any1981. La seva mecànica i temàtica em va recordar molt al joc How to Host a Murder, encara que no te la parafernàlia d'aquest i no cal que anem disfressats a la partida.

Malgrat que el joc indica una duració estimada de una hora, la partida que vam jugar nosaltres es va allargar durant una mica més de dues hores, incloent l'explicació de les regles. Suposo que la nostra poca experiència en el joc i els debats que vam fer per analitzar las pistes van allargar el temps de la partia. Malgrat tot, vam tenir la sensació que el temps va passar ràpidament, sense tenir mai la sensació de que el joc s'eternitzes. Ens va oferir una bona manera de passar la tarde.

Com molts jocs cooperatius, pot tenir el perill de patir de jugador alfa, es a dir, que algú més experimentat dirigeixi la partida sense tenir en compte la opinió dels altres. Això pot treure entreteniment al joc, dons entre pistes nosaltres ens vam dedicar a debatre, tot especulant i fent hipòtesis sobre les pistes que anàvem trobant. Normalment acabàvem amb dos o tres possibles propers passos i el jugador al qui li tocava el torn triava cap on anar.

El joc, com he dit em va agradar molt. La llastima es que un cop jugats els 10 casos que venen en la capsa el joc queda esgotat. Al seu dia van sortir expansions amb nous casos i possiblement es puguin trobar a la xarxa més casos addicionals creats per els fans.

A favor
  • Una bona manera de passar la tarda. 
  • Cal que ens exprimim les neurones per solucionar el cas
  • Preparació de la partida nul-la

En contra
  • La poca rejugabilitat. Un cop resolts els casos , perd la gracia tornar a jugar

La meva nota : 7 punts sobre 10

1 comentari: