27 de gener del 2014

Dissabte roler

Finalment va arribar el dissabte 25 i vam baixar a l'Hospitalet per tal de passar el dia jugant a Pathfinder.
Triant escenaris.
Finalment ens va ajuntar prou màsters i jugadors per tal de poder muntar10 taules en sessió matinal i 10 taules en sessió de tarde. Va haver-hi sessions per jugadors novells i experimentats, arribant a posar en joc escenaris per a personatges de fins a nivell 6, el que suposa tot un hite en la curta història de la Pathfinder Society a casa nostra.

Per part meva vaig jugar l'escenari anomenat The Hellknight Feast, que correspon a la 5a temporada. La partida estava dirigida a PJ de nivells 5 i 6, per tant vaig anar amb una mica de respecte al que podíem trobar. L'escenari te molt component roler i combat suficient com per poder dir que el vaig trobat molt equilibrar. A Pathfinder Society hi he trobat escenaris que acaben sent una sequencia de combats, donant poc marge per el roleig. Aquest cas no es així, sino que, com ja he dit, el roleig es important en la partida.

Taula de joc matutina amb pj de nivell 5 i 6. Foto via Facebook de Societat Pathfinder Barcelona
Del escenari també puc dir que és, fins a cert punt, una continuació de l'escenari The Blackros Matrimony, escenari de la 4ª temporada. Per tant recomano, en la mesura que sigui possible, jugar primer Blackros Matrimony i després The Hellknight Feast, encara que no resulta imprescindible haver jugat The Blackros Matrimony per jugar aquest escenari.

De la partida dir, que malgrat que el màster era novell, vaig trobar la partida molt entretinguda. Vam tenir un despiste de reglament un parell de cops que cap dels jugadors, tots màsters amb més de 10 partides de Pathfinder Society a les nostres esquenes, no vam saber veure.

La sessió de la tarde la vaig dedicar a dirigir. Si no m'equivoco, de les 20 taules que es van jugar, només va haver-hi dues persones que haguessin de dirigir matí i tarde. Vaig dirigir un escenari de la Segona Temporada, anomenat Shades of Ice—Part I: Written in Blood. Es tracta d'un escenari en el que la Societat encomana als jugadors que entreguin un paquet a una llunyana terra. El viatge es complica i els Pathfinders es veuen en mig de una trama de traïcions i secrets.


Els meus jugadors de la tarda, nivell 1 i 2
De la partida puc dir que vaig jugar amb personatges de nivell 1, el que fa que els encontres es compliquin una mica. Tots eren jugadors de rol experimentats, però amb poca experiència del sistema. Això es va notar molt en un encontre que es soluciona amb roleig pur i dur i el van jugar força bé. Vaig fer una errada aplicant bonus als jugadors a l'encontre final, quan vaig assignar una bonificació a un jugador que feia servir un arc des de posició elevada més alta del que tocava. Per altra banda, la partida es va desenvolupar molt bé i els esdeveniments que es van produir em van donar peu a poder solventar un dels encontres de manera ràpida per tal de guanyar temps de cara al final de la jornada.

En resum. Vaig gaudir molt de la jornada, tant quan vaig jugar com quan vaig fer de director de joc. Crec que per la tarde vaig aconseguir el meu objectiu de fer passar una bona estona als meus jugadors, espero poder repetir amb ells en el futur i jugar la segona part d'aquesta trilogia.


20 de gener del 2014

Els Pathfinders la volem liar grossa

Aquest dissabte la volem liar grossa. La Lògia de Barcelona de la Societat Pathfinder organitzarà, en col·laboració amb el club de rol Necronomicon's de l'Hospitalet organitzaran una trobada per tal de jugar a Pathfinder.



El passat mes de Setembre, ja vam poder gaudir d'un esdeveniment similar a aquest. Si llavors vam aconseguir ajuntar un total de 16 taules de joc, entre matí i tarda, aquest cop l'objectiu marcat per els organitzadors es el de aconseguir arribar a les 20 taules, repartides en dues sessions de matí.

Jo hi serè, amb la intenció de dirigir l'escenari #2-15: Shades of Ice Part I: Written in Blood

"Quan el Decenvirat envia als PJ a la ciutat vikinga de Trollheim, a les fredes Terres dels Reis Linnorm per lliurar un paquet a un erudit aliat de la Societat, els Pathfinders no triguen a adonar-se que son uns visitants no desitjats. Forçats a vagar per l'escabrosa i aillada ciutat, podran entregar la seva carrega? es veuran exiliats de la ciutat? o els hi passara res pitjor?"
Les partides tindran lloc a la seu del club Necronomicon's, al Centre Cultural Sant Josep que es troba a l'Avinguda Isabel la Católica, 32 de L'Hospitalet de Llobregat. Aquest centre es troba al costat de l'Estació de Renfe de l'Hospitalet i de la parada de metro Rambla Just-Oliveres de la Línia 1.

No us venen ganes de jugar a Pathfinder?

13 de gener del 2014

Revista Crítico

Fa uns mesos vaig assabentar-me de l'existència d'un projecte via crowfounding que volia recuperar una revista en paper dedicada als jocs de rol, inspirant-se en aquelles mítiques revistes com la Lider, la Dragón o la 2D10. Aquest projecte, malgrat que una mica extrany en ple segle xxi, ha vist la llum aquest gener amb el primer número de la revista Critico.



Per un preu de 5€ i amb periodicitat trimestral, podrem gaudir d'aquesta revista que ens porta un seguit de mòduls i ajudes per els nostres jocs de rol. Malgrat que estiguin destinats a jocs concrets, les històries que conten sempre les podem adaptar a jocs que tinguin una ambientació similar, el que facilita molt la feina del GM. De fet, els que ens vam subscriure a la revista, tenim la opció de obtenir via internet la conversió a altres sistemes d'aquests mòduls.

Una característica d'aquesta revista rau en que els continguts a partir del segon numero, els decidiran els qui vam participar en el projecte de crowfounding, sent a més de mecenes o subscriptors, editors de la mateixa. Els continguts es trien dons entre tots aquells que volen participar, el que fa que sigui una revista plural.

Pel que fa al paper empleat, es de molt bona qualitat, assegurant que podrà aguantar les sessions de joc més exigents. La revista te mida A5, pel que es fàcil de dur, fins i tot a la butxaca de la jaqueta.

En suma, es tracta d'una bona iniciativa. Els mòduls son de molt bona qualitat i més llargs que el que recordo de la revista Lider o 2D10. Recupera el esperit de un producte passat. Potser es una anacronia, però segur que arriba a la fibra sensible. El seu preu, força assequible farà que no dubtem gaire a l'hora d'adquirir-la.

7 de gener del 2014

El meu 2013

Tot i que han passat uns quants dies d'aquest nou any, crec que es un bon moment per donar un cop d'ull al meu bagatge lúdic aquest 2013 que vam deixar enrere tot just fa una setmana.

Aquest any passat ha vingut marcat per un "innocent" comentari d'un amic que em va informar que al mes de gener començaven a fer partides de rol a les Pati-Trobades, trobades que s'organitzen el tercer dissabte dels mesos senars a l'ateneu igualadí. Així que vaig anar-hi a jugar sense saber molt bé que em trobaria.

Dirigits per en Jvdas, vaig jugar un one-shot en el món de Tolkien, fent servir el sistema de joc Rápido y Fácil, on ens vam posar en la pell d'uns nans que havien de recuperar una antiga relíquia a Erebor, un temps abans dels fets que s'expliquen al Hobbit. Aquí vaig entrar en contacte amb la gent del Pati, que volien potenciar les activitats de rol dins la associació. A partir d'aquí es van produir dos fets

  1. Vaig conèixer en Haco, a qui vaig acompanyar durant el seu camí per posar en marxa la Societat Pathfinder a Barcelona
  2. Arrel d'aquesta trobada, vaig començar uns mesos més tard a jugar la campanya Rise of The Runelords de la mà de l'Elizzer, un dels Adventure Paths de Pathfinder, campanya que hem anat jugant tot aquest 2013.
A partir d'aquí aquest any he anat jugant a alguns jocs de taula amb els amics de sempre i he centrat el rol sobretot en jugar i dirigir partides de Pathfinder Society i en seguir la ja anomenada Campanya de l'Elizzer.

He comprat alguna altra cosa, com pot ser el Legend, que el vaig trobar per menys de un euro en format pdf. D'aquest joc parlaré en breu a aquest blog. També m'he fet amb algun joc de taula, entre el que destaco la versió en castellà del Pandemia. He adquirit altres jocs, tant de taula com de rol, aquests darrers sobretot en format pdf, per l'estalvi de diners i espai que suposen, però si hagués de triar dos jocs, serien aquests.

De cara al 2014 em trobo que la campanya que estem jugant un cop al mes ha quedat interrompuda per manca de temps del màster per preparar convenientment les sessions de joc. Ara mateix tenim varies opcions per tal de substituir aquesta partida, entre les que hi ha la meva oferta de dirigir els primers anys de La Gran Campanya de Pendragon. L'altre objectiu es el de seguir fent evolucionar els meus personatges de Societat Pathfinder participant en algunes jornades on es jugui a aquest sistema.

També tinc ganes de fer alguna cosa amb el Walküre quan el tingui en mans, a part de provar altres sistemes de joc. A nivell del bloc, vull intentar anar escribint cosetes de manera periòdica. la meva primera intenció es mantenir un post setmanal, a veure si ho puc aconseguir.


6 de gener del 2014

Sherlock Holmes detective assistant

Aquests dies de Nadal he pogut aprofitar les vacances per jugar a diversos jocs, de taula i de rol. Un d'aquests va ser Sherlock Holmes Detective Asesor.


En aquest joc ens posem en la pell d'un grup de detectius, que formen part dels anomenats Irregulars de Baker Street i investiguem un assassinat de manera paral·lela a en Sherlock Holmes. 

El joc te una mínima fase de preparació, on despleguem un mapa de Londres i posem a la taula un seguit de diaris que ens poden aportar informació. A partir d'aquí, per torn, cada jugador visita una localització relevant al cas, on s'obtenen pistes que ens ajudaran a resoldre el cas. Fora d'això el joc no te taulell, ni cartes, ni daus i el mapa es més per fer ambient que un altra cosa. L'única cosa que necessitarem serà paper i llapis per fer un registre de les localitzacions visitades i les pistes que trobem.

Els components del joc, Una guia de localitzacions, un mapa de Londres, un grapat de diaris i el llibre de casos on trobarem les pistes per les nostres investigacions.
Aquest joc vam jugar en mode cooperatiu, pero es pot fer de manera cooperativa, on cada jugador fa la seva investigació, en lloc de compartir pistes i teòries com fariem en el joc cooperatiu. Independentment de com juguem, quan creiem que tenim el cas resolt, es contesta un questionari amb preguntes relacionades amb el cas, quantes més en resolem, millor puntuació obtindrem. Val a dir que ens em d'afanyar en trobar la informació, dons quantes més localitzacions visitem, més ens penalitzaran a l'hora de calcular punts.

Un cop resolt el cas es sumen els punts. En el joc cooperatiu cal comparar la nostra puntuació amb la del mestre Holmes, guanyant si aconseguim superar al mestre, cosa que es força difícil.

Aquest joc, malgrat que Edge l'ha publicat recentment en castellà, no es pas nou, sinó que va ser publicat originalment l'any1981. La seva mecànica i temàtica em va recordar molt al joc How to Host a Murder, encara que no te la parafernàlia d'aquest i no cal que anem disfressats a la partida.

Malgrat que el joc indica una duració estimada de una hora, la partida que vam jugar nosaltres es va allargar durant una mica més de dues hores, incloent l'explicació de les regles. Suposo que la nostra poca experiència en el joc i els debats que vam fer per analitzar las pistes van allargar el temps de la partia. Malgrat tot, vam tenir la sensació que el temps va passar ràpidament, sense tenir mai la sensació de que el joc s'eternitzes. Ens va oferir una bona manera de passar la tarde.

Com molts jocs cooperatius, pot tenir el perill de patir de jugador alfa, es a dir, que algú més experimentat dirigeixi la partida sense tenir en compte la opinió dels altres. Això pot treure entreteniment al joc, dons entre pistes nosaltres ens vam dedicar a debatre, tot especulant i fent hipòtesis sobre les pistes que anàvem trobant. Normalment acabàvem amb dos o tres possibles propers passos i el jugador al qui li tocava el torn triava cap on anar.

El joc, com he dit em va agradar molt. La llastima es que un cop jugats els 10 casos que venen en la capsa el joc queda esgotat. Al seu dia van sortir expansions amb nous casos i possiblement es puguin trobar a la xarxa més casos addicionals creats per els fans.

A favor
  • Una bona manera de passar la tarda. 
  • Cal que ens exprimim les neurones per solucionar el cas
  • Preparació de la partida nul-la

En contra
  • La poca rejugabilitat. Un cop resolts els casos , perd la gracia tornar a jugar

La meva nota : 7 punts sobre 10

1 de gener del 2014

El que ens ve aquest 2014

Avui que comença l'any 2014 m'agradaria comentar alguns llançaments de jocs que s'han anunciat per aquest any nou i que personalment em fan frisar. Val a dir que tots tres tenen una cosa en comú, que son edicions actualitzades de jocs que van omplir la meva adolescència. Sembla com si les diferents editorials hagin buscat tocar-me la fibra sensible. Aquests jocs son

RuneQuest 6


RuneQuest va ser la meva porta d'entrada als jocs de rol, el primer manual que vaig tenir va ser d'aquest joc i també va ser el primer joc amb el que em vaig posar a l'altra banda de la pantalla. El passat 2012 l'editorial The Design Mechanism va treure la sisena edició d'aquest joc. Ara, per aquest 2014 estem esperant la seva traducció al castellà de la mà de Runa Digital.

Pendragon


i la seva gran campanya. Fa poc vaig adquirir en format pdf la cinquena edició en anglès del bàsic d'aquest joc així com el seu suplement la gran campanya. Aquest joc ens posa en la pell de cavallers durant els regnat del rei Artur, mentre que la campanya ens duu a viure la llegenda artúrica en primera persona, des que Merlí entrega Excalibur al rei Uther Pendragó fins la batalla de Camlann, l'enfrontament final entre el rei Artúr i Modred. De la mà de l'editorial nosolorol ens arribarà l'edició 5.1 traduïda al castellà per el Carlos de la Cruz, autor del bloc La Frikoteca qui te l'honor d'haver estat el primer màster a nivell mundial en dirigir la gran campanya de manera complerta.

Heroquest 25 aniversari



Si es que el projecte acaba funcionant. Vaig participar en el primer crowfounding a Kickstarter, que va ser cancelat per problemes amb els drets sobre nom del joc. Vist després el seu pas efímer per Verkami, vaig decidir no fer cap aportació i esperar a veure si el joc surt al mercat. Si s'acompleixen els terminis, hauria d'estar a punt per el proper Nadal. Ara s'ha tornat a posar en marxa una nova campanya de crowfounding, aquest cop a Lánzanos. A veure com va aquest cop

Aquestes són els principals elements que tinc a la meva wishlist. Hi ha altres cosetes, però el pressuposts i el temps són limitats, però espero gaudir d'aquests jocs molt aviat. Només em queda desitjar-vos un molt bon any nou!