30 d’agost del 2017

Primer Contacte : Starfinder

Aquest estiu he pogut donar un cop d'ull al nou producte de Paizo. Es tracta de Starfinder, un joc de rol que barreja a parts iguals elements de fantasia clàssica i de ciència ficció. Podríem dir que es una mena de Pathfinder a l'Espai.



La ambientació es la mateixa que a Pathfinder, pero situada al futur. En aquest temps, el planeta Golarion ha desaparegut i un gran oblit s'ha apoderat de la galàxia fent que les diferents races (que poden ser o supervivents de Golarion com els humans o nadius d'altres planetes)  no puguin recordar la història a llarg termini. L'univers està poc cartografiat més enllà d'uns pocs sistemes planetaris, el que dona un ampli espai per la exploració espacial, anant on mai no anat ningú.

Starfinder ens ofereix un mix entre la fantasia i la ciència ficció i aquest és el punt que més m'està costant d'acceptar. Al costat de elements de ciència ficció com naus espacials, implants tecnològic ens trobem amb elements provinents de la fantasia com pot ser la màgia i alguna raça (preparats per lluitar contra goblins espacials?). Potser als fans de Shadowrun aquests mix els hi pot agradar, però a mi, que era de Cyberpunk 2020, em costa d'assimilar.




En els aspectes positius he de dir que el combat de naus està força ben resolt. Amb ell tinc la sensació de estar al pont de l'Enterprise lluitant contra una nau enemiga. Cada jugador té un paper (capità, pilot, enginyer, artiller, científic) que li permet realitzar unes accions específiques que depenen de la seva funció.

La Drake, una de les naus estàndard de la Societat Starfinder


El joc està basat en el ja clàssic sistema d20 això farà que ens trobem amb un joc en els que els personatges es defineixen a partir de classes i nivells, guanyant habilitats cada cop que s'assoleixen un cert número de punts d'experiència. Com és habitual en aquest sistema els obstacles es superen fent una tirada de 1d20 on sumarem la habilitat relacionada i els modificadors que apliquin. Una cosa curiosa es que l'equip dels PJ tenen nivells, el que ens dona una guia als màsters de quins objectes poden ser massa poderosos per els nostres PJ.

Si que es cert que en algunes ocasions tinc la sensació de que estic jugant a Pathfinder més que no pas a un joc de Ciencia Ficció. No trobo diferència entre disparar un arc a Pathfinder o una pistola a Starfinder, o desactivar una trampa al primer joc i desmuntar una màquina. Puc dir que la sensació que tinc es que estic davant d'un suplement de Pathfinder enlloc de un nou joc. Això no em passa, per exemple, quan em llegeixo una ambientació de Savage Worlds o un món salvatge de Fate.

Un encert de Paizo es que juntament amb el joc, s'ha llençat una campanya de joc organitzar, la Societat Starfinder a imatge de la Societat Pathfinder i que ens permetrà tastar fàcilment aquest joc o participar, de manera esporàdica en una campanya d'abast mundial.

Ara mateix estic pendent de fer les meves primeres sessions de joc i veure si, a la pràctica, les coses que no m'agraden sobre el manual funcionen bé a taula o si, per el contrari es confirmen les meves pitjors expectatives. Fins llavors, Salut i Rol!

1 comentari:

  1. Es difícil veure Pathfinder com una base genèrica aplicable a qualsevol ambientació. Però potser sigui només un prejudici. Crec que el que costarà més és que la gent de Paizo proposi aventures en les que realment la sensació sigui la d'un rerefons de Ciència-Ficció i els PJ no acabin tancats en un Dungeon futurista. Sobre això tinc que dir que les partides que he pogut jugar d'en Toni "Tilk" fent servir Pathfinder amb el rerefons d'Stargate les he gaudit. Així que potser el problema no sigui el sistema.

    Apa, ja ens mantindràs informats!

    ResponElimina