12 de novembre del 2021

Reflexions sobre seguretat

Aquests dies estic llegint el joc de rol "El Monstre de La Setmana", un joc de Evil Hat Games, que ha portat al català Maqui Edicions. Quan vaig arribar a un dels quaderns de personatge, va haver-hi un que hem va fer saltar les meves alarmes.

Es tracta d'un tipus de personatge que te un costat fosc que cal alimentar per tal que el personatge pugui fer servir les seves habilitats especials. I clar, aquest costat fosc, del que el joc ens proporciona una llista tancada d'opcions. Estem parlant que demanem a un jugador que generi situacions de violència, luxúria, dolor, a la taula, doncs això li dona benzina al jugador per tal de desenvolupar situacions que pugin ferir la sensibilitat dels altres jugadors. Teniu en compte que estem parlant d'un joc PbtA, que, a diferència del que passa amb altres sistemes més tradicionals, els jugadors tenen molt a dir en la generació de les escenes. I es que la regla de jugar a veure que passa aplica a tots, inclòs al director del joc.

Com diria l'oncle Ben, un gran poder porta una gran responsabilitat. En aquest cas el jugador te un gran poder, però cal que el faci servir de manera responsable. I com ens podem assegurar que aquest jugador juga de manera responsable? Dons fent servir eines de seguretat. En aquest cas, podem fer servir línies i vels, es a dir, quins elements son intolerables a la nostra taula i quines coses han de passar en segon termini.

També tenim disponible la targeta X, que en qualsevol moment es pot aturar la sessió de joc per tal de canviar aquelles coses que pugin resultar incomodes, ofensives, ... als altres jugadors. Hi ha qui la fa servir conjuntament amb la targeta O. En aquest cas tindrem damunt de la taula una targeta que te una cara amb una O dibuixada i una altra amb una X. Si tot va bé estarà la cara O visible a la taula, mentre que quan la cosa es posi calenta només cal girar-la cap al costat de la X. I fins i tot podem fer servir un semàfor, que no deixa de ser un símbol que tots coneixem, si tot va bé el tindrem en verd, si la cosa s'apropa a una situació incomoda podem passar al groc i si marxa de mare es posa en vermell.

 

En tots els casos anteriors, no cal entrar en detalls. Només necessitem saber quin és l'origen del problema i actuar en conseqüència, ja sigui canviant el que passa a taula, ja sigui repenent la narració en un punt anterior, o simplement, saltar endavant.

Reconec que la primera vegada que vaig veure aquest tema, ho vaig trobar com una cosa per a ofendedets de pell fina, però que amb el temps, i escoltant a altres jugadors i sortint del grup de jugadors habituals, he anat veient que es molt necessari, dons com diu la dita popular, el sentit comú es el menys comú dels sentits. L'excusa "es el que faria el meu personatge" ja la he sentit massa vegades per dur a taula comportaments maleducats. Que el teu personatge sigui un maleducat, no et dona peu a que ho sigui el jugador cap als altres jugadors. I qui diu maleducat, pot dir masclista, racista, etc. comportaments que només fa que la gent s'allunyi dels jocs de rol.

Si esteu interessats en aquestes eines, us recomano que doneu un cop d'ull a aquesta plana de les passades NetCon, on ho expliquen molt bé.

Per últim, recordeu que juguem per divertir-nos tots els membres de la taula i que si la teba diversió passa per fer passar mals moments als altres jugadors, fes-t'ho mirar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada